TAHUN 6 [9] : PENGAWETAN MAKANAN

1. Tajuk; 

Pengawetan Makanan(8.1.1, 8.1.2 dan 8.1.3)
 

2. Objektif:
pada akhir sesi ini murid dapat....
- Mejelaskan dengan contoh ciri makanan yang telah rosak
- Menerangkan sebab makanan menjadi rosak
- Mengitlak apakah tujuan pengawatan makanan

3. Nota:

Bahan Pembelajaran:
> Sejarah ringkas pengawetan makanan;

>  Ciri Ciri makanan yang telah rosak;

>  Apakah yang menyebabkan makanan rosak?
- Makanan menjadi rosak disebabkan oleh tindakan MIKROORGANISMA
- BAKTERIA dan FUNGI mudah tumbuh dipermukaan yang lembap dan terdedah kepada udara
> Apakah tujuan pengawetan makanan dilakukan?

"tujuan pengawetan makanan adalah untuk MENGHALANG dan MELAMBATKAN proses hidup mikrooganisma"



4. SILA LAYARI PENTAKSIRAN MELALUI LINK DIBAWAH
https://forms.gle/DEahYyL2rgXhaC7p9

Terima kasih
Semoga berjaya.