1. Tajuk;
Pengawetan Makanan(8.1.1, 8.1.2 dan 8.1.3)
2. Objektif:
pada akhir sesi ini murid dapat....
- Mejelaskan dengan contoh ciri makanan yang telah rosak
- Menerangkan sebab makanan menjadi rosak
- Mengitlak apakah tujuan pengawatan makanan
3. Nota:
Bahan Pembelajaran:
> Sejarah ringkas pengawetan makanan;
> Apakah yang menyebabkan makanan rosak?
- Makanan menjadi rosak disebabkan oleh tindakan MIKROORGANISMA
- BAKTERIA dan FUNGI mudah tumbuh dipermukaan yang lembap dan terdedah kepada udara
> Apakah tujuan pengawetan makanan dilakukan?
"tujuan pengawetan makanan adalah untuk MENGHALANG dan MELAMBATKAN proses hidup mikrooganisma"
-
4. SILA LAYARI PENTAKSIRAN MELALUI LINK DIBAWAH
https://forms.gle/DEahYyL2rgXhaC7p9
Terima kasih
Semoga berjaya.