3.0 Mikroorganisma (3.2.2)

Bahagian 1
Tajuk: Mikroorganisma
SK: 3.2 Mikroorganisma berfaedah dan  mikroorganisma berbahaya
SP: Murid boleh:
3.2.2  Memerihalkan kegunaan mikroorganisma  melalui pemerhatian menerusi pelbagai
media seperti:
 pembuatan roti, tapai, tempe, yogurt;
 penghasilan antibiotik dan vaksin;
 penguraian bahan organik termasuk pembuatan baja dan rawatan sisa kumbahan.
TP: Murid boleh Memerihalkan kegunaan mikroorganisma

Bahagian 2:
Nota/ Bahan PDPC
Mikroorganisma mempunyai pelbagai jenis dan peranan. Mikroorganisma bukan sahaja berbahaya kepada manusia tetapi amat berguna kepada Penduduk Bumi.

Kegunaan atau kepentingan mikroorganisma adalah seperti berikut;
 pembuatan roti, tapai, tempe, yogurt;
 penghasilan antibiotik dan vaksin;
 penguraian bahan organik termasuk pembuatan baja dan rawatan sisa kumbahan.
TP: Murid boleh Memerihalkan kegunaan mikroorganisma

Sila tonton video melalui link yang telah disediakan di bawah;
https://www.youtube.com/watch?v=mwQdZBdpRSs

Bahagian 3:
Latihan dan pentaksiran melalui link yang telah disediakan dibawah
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScXcrWTCzRkdOadPJyuq23YeS_H5EIu9qUtMZDKTk9rzZFD3w/viewform?usp=sf_link

Sekian dan terima kasih
Cg. Dlim